Възглавници за бременни жени и майки

Възглавници за бременни: Комфорт и поддръжка преди и след раждането

Всяка бременна жена добре познава болките в краката и гърба, въртенето и безсънието нощем. С напредването на бременността дискомфортът става все по-голям. В тези ситуации възглавниците за бременни стават пръв помощник на бъдещата майка.

Ползи от възглавниците за бременни

  • Опора и комфорт: Осигуряват опора на корема, гърба и краката, като се приспособяват перфектно към формите на тялото и допринасят за по-голям комфорт.
  • Здравословен сън: Специалистите препоръчват на бременните да спят на една страна, защото това стимулира здравословния кръвен поток и намалява натиска върху бебето и органите. Възглавниците помагат за заемане на ергономично правилна позиция и минимизират проблеми като безсъние, спазми, умора и наддаване на тегло.

Използване на възглавниците след раждането

Възглавниците за бременни са полезни и след раждането. Консултирахме се с нашия специалист акушер Ина Сарова, която е част от екипа на Център по репродуктивно здраве Д-р Васил Даскалов. Ето нейните безценни съвети за приложението на възглавницата след раждането:

  • След секцио: Възглавницата помага за заемане на по-устойчива позиция в леглото, така че да не се напрягат коремните мускули. Ако раждането е естествено, може да се ползва за сядане в леглото, за да не се допират шевовете от епизиотомията до мястото за сядане или лягане.
  • Гнездо за бебето: Възглавницата може да се използва като „гнездо“ на бебето. Така майката може да бъде спокойна, че няма да затисне детенцето, докато спи до нея, или че то няма да се преобърне и падне от леглото.
  • Поддръжка при игра по корем: Когато бебето седи по корем, предната част на тялото му може да бъде върху възглавницата, което ще му помогне да вижда по-добре предметите и ще седи по-дълго по коремче.
  • Помощ при кърмене: Възглавницата е изключително полезна по време на кърмене. Някои майки хранят децата си по 30-40 минути или повече. В тези ситуации възглавницата може да подпре детето и да освободи ръцете на майката за изпомпване на другата гърда, за да съкрати времето за хранене.
  • Смесено хранене и хранене със сонда: При смесено хранене и хранене със сонда с кърма или адаптирано мляко, възглавницата оставя ръцете свободни за поддържане на системата.

Различни модели и предимства

Възглавниците за бременни се предлагат в различни размери и форми, като най-предпочитани са моделите, които обхващат цялото тяло. Един чудесен вариант са възглавниците на KikkaBoo. Произведени са в собственото им текстилно предприятие в България, като са заложили на модели от висококачествени памучни материи и силиконова вата, със сваляем калъф за лесна поддръжка и дизайнерски десени.

Назад към всички статии